Article divulgatiu

Els professionals del nostre Centre Dental Agrupació ens informen i ens aconsellen en tot allò relacionat amb la salut oral.

Article divulgatiu


Dr. Francesc Guinot
 • Doctor en Odontologia
  per la UB.
 • Director del Màster en
  Odontopediatria Integral
  de la UIC.
 • Vocal de la junta directiva de la
  Sociedad Española de
  Odontopediatría (SEOP).

La importància de l'odontopediatria

Desembre de 2015

Quan he de portar el meu nen a l'odontopediatra per a la seva primera visita dental?
Seguint els protocols i indicacions de les associacions odontopediàtriques més significatives, a nivell mundial, es recomana que la primera revisió en la consulta del odontopediatra es faci, bé quan la primera dent temporal o "de llet" faci erupció o bé, en complir-se el primer aniversari del nen. Sobre això, la Sociedad Española de Odontopediatría recomana que la primera visita dental al nen es faci, com a molt tard, en complir els dos anys d'edat.

Quina és la diferència entre un odontòleg generalista i un odontopediatra?
Els odontopediatres són els "pediatres" de l'odontologia de la mateixa manera que hi ha els pediatres en medicina. L'odontopediatra certificat és un professional que ha seguit un programa de formació postgraduada que el capacita per a la provisió de les cures orals i tractaments del col·lectiu infantil des del naixement fins al pas a adult, més o menys sobre els 18 anys, incloent els nens amb necessitats especials.

Les dents de llet o temporals són tan importants per al meu fill?
Molts pares, per falta d'informació, pensen que ja que les dents temporals, primàries o "de llet" cauran més endavant, no són importants. Aquest és un gran error que, de vegades, propicia l'aparició de complicacions molt importants a la boca del nen. Les dents temporals són importants per diverses raons:
 1. Serveixen per a que el nen pugui mastegar i alimentar-se apropiadament i créixer adequadament.
 2. Serveixen perquè el nen aprengui a parlar i a pronunciar les lletres correctament.
 3. Serveixen per donar una imatge d'harmonia facial.
 4. Serveixen per mantenir l'espai necessari per a que, quan sigui el moment del recanvi dentari, la dent permanent que sortirà tingui el seu espai en l'arcada dental.
És per tot això que és importantíssim mantenir sanes les dents temporals en la boca dels nostres nens i, si apareix la càries portar-lo a l'odontopediatra per al seu tractament. D'aquesta manera s'evitarà l'evolució de la càries, la destrucció de la dent i la pèrdua prematura de la dent com a conseqüència d'una extracció.
Cada quant he de portar el meu fill a l'odontopediatra?
El normal per a totes les persones és que les revisions es facin cada sis mesos i això no exclou els més petits. De tota manera, l'odontopediatra indicarà la freqüència correcta per a cada nen en funció de les necessitats orals de cadascú.

Quan he de començar a fer servir la pasta de dents amb el meu fill?
Es recomana començar a fer servir la pasta de dents fluorada en els nens quan aquests tinguin entre 2 i 3 anys d'edat. L'odontopediatra l’indicarà la concentració de fluor adequada i la quantitat que ha de fer servir segons les necessitats del nen. Fins a aquesta edat, els pares netejaran les genives i les dents dels nens usant una gasa humida o un didal de silicona que fa les vegades de raspall dental i que es pot trobar a les farmàcies.
Ja que els nens no adquireixen suficient habilitat manual fins als 7 anys, aproximadament, els pares hauran de supervisar la raspallada diària; d'una banda comprovant que la quantitat de pasta no superi la indicada i, per una altra, ajudant als nens a raspallar-se correctament fins als 7 anys d'edat.

Com sé que la dieta que dono als meus fills no és cariogènica?
Asseguri's que el seu fill segueixi una dieta equilibrada incloent, cada dia, una ració de fruites i vegetals, pa i cereals, llet i derivats lactis i carn, peix o ous.
Redueixi els sucres i productes de pastisseria industrial amb el que ajudarà a protegir les dents dels seus fills contra la càries. Vostè pot, també, preguntar al seu odontopediatra perquè l'aconselli en la selecció d'aliments no cariogènics.
Com poden ajudar els pares a prevenir la càries dental?
Col·laborant en l'establiment de la "llar dental".
La "llar dental" és un concepte d'enfocament de la prevenció de les malalties dentals que engloba tots els adults que són al voltant del nen, des dels seus pares fins al seu odontopediatra, passant pels familiars més propers, mestres, assistents, etc…
Els pares han de portar el nen a l'odontopediatra regularment des de l'inici de l’erupció de les seves dents. L'odontopediatra, en funció de l'estat de la boca del nen, establirà un programa específic de neteja per al nen, amb indicacions de supervisió als pares i adults pròxims. Aquesta rutina de cures a casa, si es fa seguint un programa de visites regulars de control dental i una dieta equilibrada, servirà perquè el seu fill tingui uns hàbits saludables per tota la vida.

Font: SOCIEDAD ESPAÑOLA DE ODONTOPEDIATRÍA